Projektový den očima deváťáka Filipa:
Tento projekt byl vskutku mléčný, opravdu skvěle zpracovaný, edukativní a zejména velmi užitečný, protože co se týče veškerého času stráveného v této škole, právě tyto “mléčné hodiny” byly rozhodně z těch všech školních dní ty nejvíce produktivní.
Vytvořili jsme a především jsme se naučili vyrábět výborné mléčné výrobky jako jsou máslo, jogurt a sýr. Vše samozřejmě s příjemným doprovodem dětí z prvního ročníku, kteří se nebáli přiložit ruku k dílu a naučit se nové mlékařské techniky, na které si jistě za pár let vzpomenou a jež budou s chutí využívat v dobách svého smutku i radosti.
Celým dnem nás provázely pestré ochutnávky již známých a neznámých pokrmů. Těmi nejzajímavější rozhodně byly kozí mléko a polský jogurt. Jako další velké pozitivum mezi ochutnávkami vidím to, že již nemusím před regálem jogurtů v supermarketu trávit drahocenné hodiny vybíráním toho nejlepšího, jelikož jsme k dispozici dostali snad 20 druhů, které jsme všechny náležitě ochutnali a vybrali z nich favority.
Též nesmím opomenout závěrečnou část projektu, jenž byla chemická analýza mléka. Ta byla za mne rozhodně nejlepší. Bohužel se jí již nemohli zúčastnit malí školáci, ale i přesto myslím, že jim příležitost bude v budoucnu poskytnuta.
Vyrobené produkty jsme na další den při opravdu majestátní hostině snědli, a já musím říci, že to za tu námahu rozhodně stálo.
687 31 Šumice 113